Betydningen av du

DET FINNES en mening i livet. Så ordinær, så lett å overse, helt tatt for gitt.

NOEN GANGER kan det hende at du sliter med å finne mening. At du ikke betyr noe, at drømmene gikk i dass. At dagene dine er kjipe, uvesentlige og grå.

Tenk om det det fantes en utgangsdør i verden, til et bedre og lysere sted. Du har tøyd strikken så langt den kan holde, og enda litt til. Nå finnes det vel ikke flere muligheter – eller?

DET ER ikke lett å se seg selv utenfra. Mennesket er jo skapt sånn at vi titter innenfra og ut. Omtrent som å være i en tunnel, der utsikten så visst er ganske trang. Hvordan andre mennesker ser på deg, kan du bare anta noe om. Når livet er mørkt, betrakter du alle andre gjennom sotet glass: De liker meg sikkert ikke, de synes jeg er rar, de humrer bak min rygg.

Jeg tror vi ofte må minne oss selv på dette:

                  Du betyr noe for noen.

Ja, nettopp du spiller en rolle for noen. Det kunne ikke vært noen andre. Til tross for at ingen reiser seg og klapper når du kommer. Til tross for at kjærligheten aldri kom, eller at den bare brått forsvant.

Jeg er sikker: Du betyr noe for noen.

DISSE ORDENE høres er kanskje sukkersøte ut, som en klisjéaktig, gladkristen trøst. Likevel gir jeg meg ikke, og gir deg denne tanken: Hva om hvert menneske – på et overordnet plan – har en helt spesiell plass. Visst er det et kaos av relasjoner, men tenk tanken om at du og jeg er som puslespillbiter, som dråper av lim; at du er den som gjør at et annet menneske lever, en katt, et tre. Slik vibrerer vi sammen, og holder det hele i ånde: en skog, en by, et land. Vi vet det bare ikke selv. Fordi vi mennesker innerst inne er usynlige for oss selv. Slik betydningen av hver enkelt av oss er det.

Tenk om du er akkurat den som gjør at verden holder sammen, redder den fra kollaps?

ENKELTMENNESKERS BETYDNING blir ofte framholdt i store taler: Hvordan ville verden ha sett ut uten en Nelson Mandela. Hva ville Norge ha vært uten Wergeland, Ibsen og Nansen? I dag jeg tenker jeg heller på dette: Hva ville verden ha vært uten Churchills barn? Og hvordan ville verden ha vært uten Abraham Lincolns barnepike, hans mor, hans sekretær?

Hvordan ville menneskene rundt deg hatt det uten deg?

Noen forskere snakker om sommerfugleffekten, at umerkelige endringer kan gi enorme virkninger over tid: At vingeslagene fra en sommerfugl i Brasil kan utløse en tornado i Texas.

Jeg tror på effekten av oss: Din lille utpust kan være grunnen til at et annet menneske lever.

***

Illustrasjonsfoto: Torgeir W. Skancke, sterkestreker.no

Omslag_IMikkelslys_2

I oktober i fjor ga jeg ut boka ”I MIKKELS LYS – en pappas fortelling”. I denne fortellingen tar jeg mange av de viktige samtalene om livet, døden og alt som er i mellom.  «…blant de aller sterkeste bøkene denne høsten – uansett sjanger”, skrev Aftenposten i sin anmeldelse.

 

 

 

 

 

Blogglistenhits

No Comments