Bra mann

Tida er inne til å si i fra. Tida er inne for bra menn å vise engasjement. Tida har kommet for #bramann.

DET ER ingen tvil: Mer enn noen gang trenger verden HELE menn. Kan det være deg og meg?

I mine øyne er en bra mann en som står opp for andre, en som løfter fram. En bra mann kan være stolt av egen maskulinitet, men bruker ikke denne styrken kun for egen vinning.

En mann som er trygg på seg selv, har ikke behov for å utnytte andre. En slik mann trenger heller ikke gå i offerrollen når andre menn blir kritisert. Hvorfor bidra til skyttergravsdiskusjoner mot kvinner, hvorfor ikke heller ta tydelig avstand fra overgrep og ullen framferd?

En bra mann har ikke noe å skjule, han er trygg på seg selv og trygg for andre. Han ser og løfter fram dem som ikke blir sett. Han står opp for de små, de usynlige, de som strever som mest.

ER IKKE tida inne for å børste støvet av gentlemannen? En som holder døra opp for alle, ikke bare den vakreste kvinnen i rommet, men for et barn, en eldre, eller en som er funksjonshemmet.

I mine øyne er en mann av hel ved en som tør å være nær. Han tør å gi og ta i mot nærhet til mennesker rundt seg, uten at det ligger noe seksuelt i det. Det handler om to forskjellige ring, til hvert sitt bruk.

En slik man er heller ikke skråsikker, men utforskende og lyttende. Han vet at også han kan ta feil, og er ikke redd for å endre seg til det bedre.

En moden mann trenger ikke være redd for å kjenne på egne følelser. Følsomhet, medmenneskelighet og empati ikke et tegn på svakhet. Tvert i mot: Et menneske som kobler bort egne følelser, er i større grad er tilbøyelig til å utnytte andre.

LES OGSÅ: Elefanten i gutterommet: Hvorfor tør ikke vi menn snakke om voldtekt?

MENN FLEST setter pris på kvinners ytre framtoning. En bra mann kan gjerne nyte synet, men vet at kvinnen sjelden føler seg som et skall, heller som et helt menneske. En bra mann kan gjerne gi komplimenter for en kvinnes utseende, men hvis han klarer å få henne til å føle seg sett som det hele mennesket hun er, vil han straks være mer interessant for henne.

Sexpress, tafsing og overgrep finnes i alle miljøer. De beste mannfolkene vet at sex ikke er ”hundre-meter-hekk”, og trenger derfor ikke spurte fram mot ”målet”. I alle fall ikke hvis det betyr at de må tråkke på andre på veien.

En bra mann vet at kvinners tenning ofte fungerer annerledes enn hos menn: For henne er det ofte viktig å føle seg trygg på ham. En bra mann trenger ikke å pushe på for å havne til sengs på første date. Han kan like gjerne nyte den fine spenningen som ligger i lufta, mellom to mennesker som kanskje vil ha hverandre.

En seksuelt hel mann tør å vise sin lidenskap og å ta i mot andres. Hans nytelse ligger ikke bare i å tilfredsstille seg selv, men like mye i den andres. Enkelte gutter og menn trenger dessverre å bli minnet på dette: Det er ikke er jenta som har plikt til å si et tydelig nei – det er vi som har plikt til å høre et tydelig ja.

LA OSS ønske den hele mannen velkommen. La oss heie på menn som er trygge, viljesterke og handlingsrettede, men som samtidig er ydmyke, følende og lyttende. Alle mennesker har både styrke og svakhet i seg. Men ingen blir sterkere av å dekke over sine svake sider.

Det krever øvelse i å se seg selv utenfra, både for kvinner og menn. Hver og en av oss må begynne med oss selv. Bare da kan vi gjøre verden til et bedre sted.

Tida er inne til å vise at de fleste menn ikke er overgripere. Tida er inne til å vise fram de gode verdiene.

Er du med?

#bramann

***

Illustrasjonsfoto: Torgeir W. Skancke, sterkestreker.no

 

 

 

 

Blogglistenhits

3 Comments

 • Avatar
  Camilla Fauske 25. november 2017 (05:39)

  Wow – ja, en SÅNN mann er en skikkelig MANN!!! En SÅNN mann vil jeg gjerne ha ?

  • Torgeir Skancke
   Torgeir Skancke 25. november 2017 (12:20)

   Hei! Jeg håper du finner en sånn mann. Jeg vet det finnes mange bra menn i verden!

   Vennlig hilsen
   Torgeir

 • Avatar
  Sten Helland 26. desember 2017 (14:00)

  Hei, vi er noen menn som jobber ganske bevisst med dette: mkp.org, mkpnordic.org. Bare FYI, ikke meningen å «misjonere»-)