Jeg skal leve evig
Jeg skulle gjøre noe stort, sette avtrykk, redde verden. Livet skulle knekkes som en nøtt.
GÅ FOR gull, realisere drømmen, erobre verden. Aldri i livet velge det kjedelige, dulle, forutsigbare, main stream, A4-livet, tåkeheimen, ni til fire hverdag, sitte-på-kontor, samle støv som en tørrlagt potteplante. Niks, skal skape noe stort, sette avtrykk, barbeint, loffe fra fjell til horisont, utgjøre en forskjell, redde verden. Seinere en dag: komme hjem, med solbleiket hår, bilder i bagasjen, stor og ennå uoppdaget kunst, mine bilder, for et skup, hvilken storslagen utstilling, fremmede folkeslag, de jeg bodde blant og spiste selvfangede firfisler med, langt inne i jungelen, der ingen før hadde satt sin fot. For en drøm, min drøm.
Hilsen Torgeir 18 år.
JO – JEG satt ofte, lett kunstnerisk henslengt i den slitte, grønne sofaen i biblioteket på Larvik gymnas, under Bærugs barmhjertige blikk, og drømte om alt som skulle skje. Drømte mye, gjorde mindre. Noterte ennå en fraværstime i tysk. Skulle tross alt redde verden, noe langt viktigere enn å bøye verb, tøye fru Bartels´ tålmodighet til tordenvær. Jeg klarte en toer, Kunsten og Filosofien var større tross alt, ja, evigvarende som meg selv. Det var mange gylne horisonter under mine lett slumrende øyelokk. Livet – LIVET – skulle knekkes som en nøtt, og folde seg ut som en slyngplante over hav, høysletter og hildringer. Ja, hildrande du som skulle det leves.
DET SKULLE komme mange nedturer. Følelsesmessige berg-og-dalbaner, i et ungt og innviklet kunstnersinn, der hormonene haglet. Det var mye som måtte tenkes på, bristes over, føles og kjennes på, mens drømmene ennå ikke hadde realisert seg. Og var det ingen motgang, så kunne man enkelt forestille seg den: å lide for kunsten er ingen sak for den som sitter og kjenner på det lenge nok. Det var bare å avslutte en breddfull dagbok og hangle hen til Just bokhandel og kjøpe seg en ny. Nå med splittpenn og blekk, for å bringe skribleriene enda høyere opp i tåkeheimen. Livet var ennå langt, og det meste uoppdaget. Min tid ville komme, det var sikkert.
REALITETENE SKULLE innhente meg. Brått og kontant. Det ble ikke lenger tid til følerier. Det handlet ikke lenger om å leve, men å overleve. Jeg lærte hva døden var. Den var ikke en utflytende sky i horisonten malt i glinsende olje på lerret, lagt ut i sola for å tørke mens man selv kunne drikke rødvin og føle over det hele.
Nei, døden var ambulansehelikopteret. Den var blod. Den var pusten som stopper. Den var her og nå. Barnet i senga ved siden av. Foreldre som holdt rundt hverandre i korridoren.
DØDEN ER ikke en liten prikk langt i det fjerne, som kanskje skal innhente deg en gang i tiden når du har passert de 90, og mett av dage kan skue tilbake på dine rikholdige opplevelser.
Døden er at livet kan ta slutt i morgen. Så lite svulstig, så forbannet nådeløst.
Den rammer ikke alltid ”noen andre”. Den kan ramme meg – deg – oss begge. Da er vi ikke lenger der, og det nytter ikke å gråte.
Når døden kommer er det ikke noe som heter ”brått og uventet”, ”alt for tidlig”, eller ”ble bare 70 år”. Slikt er bare svulstige klisjéer eller dårlig samvittighet utsmørt fra nekrologskribentens penn.
Saken er enkel: Enten lever du, eller så lever du ikke.
Døden er her og nå, og den er like nær som livet. Hva gjør det med deg?
Og: hva velger du å gjøre?
***
I oktober i fjor ga jeg ut boka ”I MIKKELS LYS – en pappas fortelling”. I denne fortellingen tar jeg mange av de viktige samtalene om livet, døden og alt som er i mellom. «…blant de aller sterkeste bøkene denne høsten – uansett sjanger”, skrev Aftenposten i sin anmeldelse.
Tone Esbjug 19. februar 2017 (10:02)
Jeg synes du setter et solid fotavtrykk på jorda. Til etterfølgelse og etterlevelse.
Torgeir Skancke 19. februar 2017 (10:25)
Tusen takk, så hyggelig sagt. De ungdommelige drømmene var kanskje ikke helt forgjeves likevel…
Gry 19. februar 2017 (13:52)
Små puslespillbrikker, alle like viktige kan bli et vakkert bilde. Mangler en brikke, blir ikke bildet fullkomment. Å få være en liten puslespill brikke, den lille viktige biten av en helhet er det godt nok? Å få være far, få være den største helten i et barns liv, et anker,et forbilde, få gi kjærlighet og støtte, være veiviser, er ikke det en signatur, et fotavtrykk? Du er en flott far, din historie lever vidre gjennom dine barn. Vi lever i dag. Morgendagen kjenner vi ikke. Vi lever i dag.
Torgeir Skancke 19. februar 2017 (17:13)
Takk – jo, det var et fint bilde. Jeg håper mine avtrykk har vært gode for ungene mine. Først og fremst dem. Og kanskje for andre også…
Lene 19. februar 2017 (16:57)
Dine ord treffer meg gang på gang. De får meg til å reflektere over hva jeg egentlig driver med. Så du gjør noe stort og viktig. Du setter avtrykk. For meg er det hvertfall sånn.
Torgeir Skancke 19. februar 2017 (17:16)
Jeg er veldig glad for at du har den opplevelsen. Hvis noen av dem som leser tekstene mine – som deg – har fått refleksjoner om eget liv, så oppleves det virkelig meningsfylt for meg.
Kjell O.Skavdal 19. februar 2017 (19:15)
Opplevelsen kan noen ganger kjennes som et spark i magen, andre ganger som en mild gjenkjennende bris over kinnet. Avtrykket kjennes og huskes! Det var det du ønsket, ikke sant?
Torgeir Skancke 19. februar 2017 (21:57)
Takk. Glad for at du opplever tekstene slik. He-he, jo det var vel det. Jeg er absolutt glad for at noen finner glede eller ettertanke i det jeg skriver…