10 fordeler ved å ha hatt testikkelkreft

HELT SANT: Du blir ikke mindre mann etter en omgang med nøtteknekker’n.

1. LOMMETENNIS: Hvis du var nødt til å velge en kreftdiagnose, bør du vurdere denne. Testikkelkreft er en av kreftformene med høyest overlevelse. Du kvalifiserer dessuten til ”pakkeforløp”, og dét kan gå fort i svingene. (Om det heretter blir minigolf i stedet for lommetennis, kommer jeg ikke til å sørge så mye over.)

2.  PLAST I PUNGEN: Før operasjonen spurte legen meg om jeg ønsket protese for å ”beholde ballefølelsen”. Jeg brast ut i latter, og sa: ”Nei, jeg har aldri hatt noen glede av å ha ”ballefølelse”. Min sympati går heller til brystkreftopererte som må stå i pasientkø for å få innlagt implantat. Det slipper vi menn. Ballene har aldri vært viktig for utseende mitt, og de trenger heller ikke å få ”et løft”.

3. BALLEKLEM: Har du lagt merke til de mannlige intervjuobjektene i ”Senkveld med Thomas og Harald”? Enkelte av dem sitter i sofaen og skræver som om de eier hele studio, mens dama ved siden av blir sittende klint opp mot armlenet. Ikke vet jeg om dette skyldes at kjendiser og toppidrettsutøvere har abnorm ballestørrelse. En av fordelene med å ha en ball mindre, er at du nå kan sitte med beina i kors hvis du har lyst, uten å bli balleklam.

10_fordeler_10

4. JEG KØDDER IKKE: Endelig har jeg prøvd å være i narkose, og nå vet jeg at det ikke er så skummelt som jeg trodde. Selv om det bare var en kort en, så var det som å ta seg en god lur. Jeg kjente ingenting av det legen foretok seg med skalpellen, våknet uthvilt og fin, uten følelsen av at noen hadde spilt slåball i underetasjen.

5. ROSINEN I PØLSA: Tenk for en gave: I 10 år framover blir jeg innkalt til grundig helsesjekk hvert halvår, med blodprøver og radiologiske undersøkelser. Og dét på en av landets sykehusavdelinger med det hyggeligste personalet, nærmest gratis.

6. PEANUTS: Etter å ha levd 16 år med alvorlig sykt barn, har perspektivforskjellene blitt så tydelige for meg. Mine egne problemer ble faktisk ørsmå i forhold til Mikkels. Hver gang jeg ble det minste nervøs, tenkte jeg på hva gutten vår hadde vært gjennom, og sa til meg selv: Skjerp deg, Torgeir. Mikkel klarte tusen ganger mer enn dette!

10_fordeler_7

7. LOTTOKULER: Og sexlivet? Slapp av, min venn. Å kappe av en ball betyr ikke at sengeakrobatikken stilner. Dessuten har jeg aldri skjønt at det er ”porno” å la ballene klaske mot rumpa hennes (selv om det er slik det fremstilles i lugubre filmer).

8. FUTT I FUTTERALET: Skulle det vise seg at du har mistet futten i futteralet etter at nøttene ble knekt, så kan du få testosteron på blå resept. Nivået blir målt, og skulle du trenge det, får du påfyll av biodrivstoff. Du slipper med andre ord å bestille piller ”Made in China” på det mørke nettet.

9. BJELLEKLANG: Hvor mange ganger har jeg ikke sett tipset i selvhjelpsbøkene: Bruk humor for å bli frisk. Jeg skjønte aldri poenget. Det er ikke lett å le når barnet ditt står i fare for å dø. Men da jeg selv fikk kreft, fikk jeg faktisk humoren tilbake. Det var noe helt annet å ligge i sykesenga selv, enn å våke over en liten gutt. Nå kunne jeg le av meg selv og ballestyret mitt, fleipe med sykepleiere og leger. Det var lenge siden sist – hvilken befrielse!

10_fordeler_9

10. I´VE GOT BALLS: Jo – det kan jeg love deg: Jeg har like mye baller, selv om jeg bare har en av dem. Jeg kommer til å leve livet mitt med enda mer lidenskap, fortsette å kjempe for de viktige tingene i livet, og gjøre det jeg virkelig vil – NÅ.

***

MERK 1: Dette blogginnlegget inneholder nøtter, agurker og tomaterDet inneholder derimot ikke sponsing eller produktplassering.

MERK 2: Det er viktig for meg å si at dette har vært min måte å takle denne sykdommen på. Jeg kan kun snakke for egen del. Ingen sykdomshistorier er like, og det finnes mange som ikke ender godt. Det kan være pasienter med testikkelkreft som har hatt en helt annen opplevelse av dette enn meg. Jeg ønsker heller ikke å generalisere eller bagatellisere, verken testikkelkreft eller kreft generelt. Jeg tror likevel det er et stort behov for at vi blir flinkere til å snakke om de kreftformene som rammer «der nede», både med alvor og humor.

ALLE FOTO: Torgeir W. Skancke, sterkestreker.no

***

BOK: I oktober 2016 kommer boka I MIKKELS LYS, på Pax forlag. Der tar jeg mange av de vanskelige samtalene. Fram til det kan du følge denne bloggen, i ord og bilder av pappa Torgeir W. Skancke. Sjekk Facebook-siden: IMikkelslys, og Instagram: @torgeirwskancke.

Blogglistenhits

9 Comments

 • comment-avatar
  Kjell O.Skavdal 4. august 2016 (10:14)

  Selvironi og ballehumor er lov til å spandere på seg. Det hjelper en å overleve. Og til å se kontrastene.

 • comment-avatar
  Stein Wang 4. august 2016 (20:38)

  Blitt operert for akkurat 2 uker siden og fått inn protese på høyre side. Fikk vite at jeg hadde svulst Mandag 18 juli og ble operert 21 juli. Så mye som skjedde uten å få noen pustepause. Det verste er å venne seg til å ha noe som ikke er naturlig. Håper det går over etterhvert.

  • comment-avatar
   Torgeir Skancke 5. august 2016 (07:13)

   Hei. Takk for at deler din historie. Oi – det gikk fort, og det er bra. Så er det alltid spennende å se om legene finner spredning eller tilbakefall. Men statistikken er tross alt veldig på vår side. Jeg håper du slipper cellegiftbehandling, iallfall det lengste behandlingsopplegget. Og at du venner deg til den unaturlige følelsen. Lykke til!

 • comment-avatar
  Aleksander 5. august 2016 (09:23)

  Har vært igjennom det sammen som deg førstegangen. Da var ikke tankene ille. En operasjon og ferdig med det, men etter en operasjon til og deretter spredning og cellegift i noen måneder så blir mann litt sliten. Setter stor pris på din bruk av humor og følger deg på FB og blogg har ledd mye av det du skriver. Takk Torgeir 🙂
  PS fikk ikke tilbud om protese, men er såpas kar at det trengs ikke:) Einstein er et fengene kalle navn etter første operasjon, etter andre så er kalle navnet Kvarstein 😉

 • comment-avatar
  Trædal 17. august 2016 (08:57)

  5år siden her, noen timer etter operasjonen kom vennene mine inn på sykehuset og sang: En av Sibbe frå Sandes sine sanger; E har mista klinke kulå. kunne ikke annet enn å le.
  😀 Operasjonen gikk greit og ventetid fra diagnose til opperasjon var litt over ett døgn. Jeg måtte ha en cellegift kur for å hindre spredning den gikk og greit ble veldig slapp og sliten, men ellers ok. Kjedelig å notere det man drakk og pissa da, og ekstra kjedelig og pisse på flaske 😛

 • Toppnominerte til BEST I TEKST 2017 er klare! – BEST I TEKST 9. januar 2017 (10:05)

  […] Forfatterfrue Baard Fiksdal Sterke streker […]

 • Om det gjeveste – Forfatterfrue 11. januar 2017 (22:27)

  […] av de tre aller beste blogginnleggene skrevet i hele 2016, mener juryen. Sammen med innlegget der Torgeir Skancke deler med verden ti fordeler ved å ha hatt testikkelkreft og Bård Fiksdal forteller oss om […]

 • Topp 3 – beste blogginnlegg – BEST I TEKST 16. januar 2017 (09:13)

  […] Sterke streker […]

 • Best i Tekst 2017 – Forfatterfrue 19. januar 2017 (21:27)

  […] vant ikke. Torgeir vant. Og han fortjente det. Og jeg er fornøyd med at han vant. Men det var likevel helt latterlig […]