Naturens frihet

Når lukta av skog og myr slår mot meg, er det som å bli omfavnet av en gammel venn.

Velkommen, sier skogen. Gå inn i meg, tråkk på mine stier, strekk deg ut i lyngen. I det samme jeg forsvinner inn mellom granskjørtene, slår frihetsfølelsen mot meg. Ja, da er jeg fri som en fant.

Når jeg kikker utover tjernet, er det som et stort viskelær visker ut konturene mine. Som om er jeg blir halvt gjennomsiktig. Her er det ingen som betrakter meg, og heller ingen som bedømmer meg. Jeg er fri fra andres oppfatninger og egne forventninger.

 

Jeg trenger ikke være noe jeg ikke er, veien er målet, og meditasjonen ligger i lyden av mine egne skritt.
I naturen er tidsbegrepet helt annerledes enn blant menneskene. Alt beveger seg i bølger, fra morgen til kveld.
Ikke haste gjennom meg, men slå deg til ro, sier skogen. Ved å slå meg til ro, blir jeg invitert til å oppdage alt som kan utspille seg: Måltrosten som bygger reir, grevlingen som roter etter biller, rådyret som beiter.

Vi mennesker legger ofte merke til naturens storslagenhet: Den slående utsikten, de høyreiste fjellene, det brusende fossefallet. Mye av livet i naturen foregår imidlertid i det lille, det umerkelige: Vepsedronningen som leiter etter et sted å bygge bol, gjerdesmetten som fanger insekter, kattugla som ligger på egg i ei hul eik.
Å oppleve naturens hverdagsmagi blir mer tilgjengelig når man selv er langsom, med åpne sanser, og med erfaring i hvor disse tingene skjer.

Noen av de fineste stemningene utspiller seg på tider av døgnet når vi mennesker er i byen: Om natta, i skumringen, i grålysningen. Det er da elgkua er ute med kalven sin, det er da beveren beiter i vannkanten, det er da nattergalen synger på sitt mest intense.

Naturen er et teater som aldri slutter å spille. Å få betrakte og ta del i dette teateret, har gitt meg noen av de sterkeste opplevelsene jeg har hatt. Og hver gang jeg kommer tilbake dit, kan jeg henge av meg frakken på en knagg. Tilbake står jeg som menneske i en lettere utgave av meg selv: roligere, mer tilstedeværende, med enda finere sanser. Her har jeg frihet til å skape nye og større drømmer. Eller frihet til bare å være slik jeg er.

***

Likte du dette innlegget? Føl fri til å dele. Sjekk også ut YouTube-kanalen Fri fant!

***

Blogglistenhits

No Comments