Velg d r ø m m e n!

Her er fem grunner til ikke å høre på det ”ekspertene” sier.

«Vær fornuftig nå da. Velg med hodet, glem de naive drømmeriene. Tenk på konsekvensene!»
Hørt det før? Vel, hvis du leser teksten til bunns, skal jeg gi deg fem grunner til ikke å høre på hva mora di sier.

LUKK ØYNENE og tenk tilbake på puberteten. Ja, akkurat den tida da du begynte å likte å tilbringe mer tid for deg selv. Kan du huske hva drømte du om? Det kan gjerne ha vært om en framtid i slott med enhjørninger, som racerbil-sjåfør og popstjerne. Men det kan også ha handlet om noe mer. Hvis du skraper under overflaten av disse drømmene: Er det ikke noen spesielle temaer som går igjen? Det kan være steder, omgivelser eller aktiviteter du føler deg tiltrukket av på en dypere måte. Situasjoner der du virkelig føler deg i tråd med deg selv, i det som kalles flyt.

ÅRENE HAR GÅTT, du er kanskje blitt voksen. Hvor ble det av drømmene dine? Ikke blitt realisert, sier du. Grunnene kan være mange: At drømmen din føltes ”rar” og annerledes. Du var tross alt i en alder hvor det gjaldt å være mest mulig lik alle andre. Derfor ble du kanskje med på fotballaget, selv om du heller ville spille teater. Kanskje du begynte å jobbe som postmann, selv om du likte matematikk. Eller motsatt. Rart, nerdete, annerledes, ikke verdt å bry omverdenen med?

DESSUTEN VAR det kanskje naivt. Du kan ikke leve av det der! Jeg synes jeg hører stemmen til en og annen pappa fra forrige generasjon. Eller en undervisningsminister som for tre-fire år siden snakket om hvor viktig det var for ungdom å velge med hjernen og ikke med hjertet, og bli ingeniører som oljebransjen hadde stort behov for.

Husk uansett at din drøm verken kan vedtas politisk eller styres av trender – fordi hver drøm tilhører hver og en av oss. Derfor skal du bry deg mindre om at noen politikere ivrer for realfag i barnehagen i den tro at ”alle» dermed vil bli realfagstudenter. Eller at ”alle” må begynne å synge og danse, fordi mer kunst vil gi alle et bedre liv. At sjakk må innføres som eget fag i skolen, fordi det er så bra for alle. Det er ikke slik. Grunnen er at vi mennesker har en sterk tendens til å ville få alle andre til å drive med de samme tingene som vi selv liker. Saken er at alle mennesker er forskjellige, og ingen sannhet er allmenngyldig.

«Hvis du skal velge det viktige, det meningsfulle, det store – så må du gjøre det nå.»

TILBAKE TIL deg og meg. Den største feilen har vi kanskje vært ansvarlige for selv. Fordi det er så lett å forveksle DRØMMEN med ØNSKET. Det første handler om det fantastiske, det magiske, det nesten uoppnåelige, som kan være med på å forandre verden – eller oss selv. Det andre derimot – tiltrekningen – handler om det nærmeste vi kan se: Det flotte huset, den ”riktige” jobben, den ”fete” bilen. Alt dette som blender oss, som fyller oss med begjær. Og som vi med de siste 20 årenes norske velstandsøkning har kunnet skaffe oss. Dermed sitter vi rundt i våre blankpussede villaer, omgitt av en hel haug med ting som ikke inneholder en eneste visjon om noe større enn oss selv. Inntil vi en dag i livet får en snikende følelse av tomhet: var dette alt? Er det virkelig dette jeg har brukt (opp) alle kreftene mine for å oppnå?

PLUTSELIG EN DAG kan alt endre seg. Noe kan inntreffe i livet ditt, som får deg til å prøve å huske hva du egentlig drømte om. Hva er det som får deg til å våkne av dvalen og pusse brilleglassene? Det eksistensielt viktige, det som er større enn deg selv, det meningsfulle: Jo – døden. Eller nærkontakt med den. Når du en dag skjønner at du ikke skal leve evig. Alvorlig sykdom. At du mister noen. At du selv holder på å dø. At du ikke lenger har så mye å tape. Da får du mulighet til å se perspektivene. Du skjønner at du faktisk har dårlig tid. Hvis du skal velge det viktige, det meningsfulle, det store – så må du gjøre det nå.

Så hva vil du gjøre: Vil du fortsette å leve som en søvngjenger inntil du blir rammet av en krise? Eller vil du ta de viktige valgene nå? Mens du grubler over det, her er de fem gode grunnene til å velge drømmen:

 1. INNOVASJON: I drømmetilstanden er du innovativ. Hvis du fikk velge helt selv, ville det ikke være noen begrensninger du ofte møter, á la: Det er det ikke noe vits i å prøve på, det har vi prøvd mange ganger før.
 2. ENDRINGSVILJE: Hvis du bærer på en indre overbevisning om at du kan gjøre ting på en ny og annerledes måte, har du en helt annen sjanse til å lykkes. Du er en gründer, en entreprenør, og du vil sette deg andre mål, gjøre ting på andre og nye måter. I bedriftsverdenen vil det være det motsatte av det Kodak og Nokia gjorde, og som oljenæringen fortsetter å gjøre: Jobbe ut fra en tankegang om at ”gamlemåten” vil virke i framtida også. Med bakgrunn i drømmen, nøyer du deg ikke med litt endring i ditt neste prosjekt – du tør tenke radikal endring.
 3. DRIVKRAFT: I drømmetilstanden – det du virkelig vil – arbeider du med langt større glede, innlevelse og vilje til å prestere godt. Du utfører ikke bare en jobb fordi andre har fortalt deg at den er viktig. Du kjenner et eierskap til den, og drømmen blir en drivkraft til at dette virkelig skal bli bra.
 4. GENIALITET: Det ligger gjemt et stort antall ”genier” innenfor mange felt, som er på et sted i livet de ikke burde vært. Som fikk drømmene sine kvalt, avfeid av venner og foreldre som mente de visste bedre. Eller som ikke turte å tro på dem selv, i mangel på selvfølelse og selvtillit. Tenk hvor mange genier verden går glipp av, som jobber med feil ting. Er du en av dem?
 5. VIKTIGHET: Hvis du tar valgene dine med utgangspunkt i dine dypeste drømmer, og ikke i det som blender deg, er sjansen større for at du velger med mening. At saken din er større enn deg selv, at den er mindre egoistisk, og til det bedre for alle mennesker – og jorda vi lever på.

TIL SLUTT: Ja – jeg var også en av dem som håpet at diktet ”Det er den draumen” av Olav H. Hauge, skulle bli kåret til Norges beste dikt gjennom tidene, i NRK P2 forrige søndag. Slik gikk det også.

Det er den draumen me ber på

at noko vedunderleg skal skje,

at det må skje –

at tidi skal opna seg,

at hjarta skal opna seg,

at dører skal opna seg,

at berget skal opna seg,

at kjeldor skal springa –

at draumen skal opna seg,

at me ei morgonstund skal glida inn

på ein våg me ikkje har visst um.

Olav H. Hauge.

FOTO: Torgeir W. Skancke, sterkestreker.no

***

BOK: 8. oktober 2016 kommer boka I MIKKELS LYS, på Pax forlag. Der tar jeg mange av de vanskelige samtalene. I tillegg kan du følge denne bloggen.  Sjekk også Facebook-siden @IMikkelslys, og Instagram: @torgeirwskancke.

Blogglistenhits

2 Comments

 • comment-avatar
  Nina C. Krogh 25. september 2016 (08:52)

  Takk for viktig påminning til søndsgskaffen. To utsagn har fulgt meg så langt på ferden: «Den lengste reisen er reisen innad» og «Er du i tvil, så gjør det!»

 • comment-avatar
  Line Møller 27. september 2016 (11:19)

  Takk for at du minner meg på nok noen viktige ting å ha med seg i livet