April-brev til Norge

Kjære, fine landet mitt. Vet du hva? Akkurat nå er jeg ganske stolt av deg. 


Jeg må innrømme at jeg ikke hadde trodd jeg skulle snekre sammen slike ord. Jeg har vært lite opptatt av landegrenser, sløyfer og svulstige strofer. Men det må være 80 år siden sist vi nordmenn klarte å samarbeide så godt. Hvem hadde trodd at vi kunne?

Hver dag ruller nye tall over skjermene. De er mange, de er røde, og snurrer fryktelig fort. Men de viser også at noen her i landet har gjort noe riktig. 

KJÆRE, LILLE byen min, jeg er også stolt av deg. Stolt av menneskene i butikken, i gata og på stiene. Folk tar en bue utenom, og smiler ofte mens de gjør det. 

Jeg er stolt av helsearbeiderne, som har greid å holde korona-krypet unna kommunens mange sykehjem. Jeg er stolt av idérikdommen: Kulturhuset som arrangerer drive in-kino, kunstneren som holder utstilling i hagen, innbyggerne som har laget rebusløype i smågatene. 

JOVISST finnes det dem som ikke holder avstand, som trenger seg fram, som skaper irritasjon og sinne. Men hvor mange handler det om: én prosent eller fem? Når 95 prosent av oss er på samme lag; hvorfor kan vi ikke heller fokusere på dét? 

Derfor sier jeg: Heia alle de fine, rare menneskene her i nord – i viker, fjorder og høyhus. 

PSST, NORGE, her er en hemmelighet: Jeg er skap-fan av kongehuset. Jeg har vært det lenge, og nå åpnes døra helt: Sonja og Harald på Frognerseteren – for noen forbilder! Her sitter de to fineste, koseligste, mest hjertevarme menneskene og prater til oss som om vi var i nær familie. Heia hele Norges besteforeldre!

FIKK DU med deg Kronprins Haakons telefon til fire renholds-jenter her forleden? Han kunne ringt fylkesordførere, rådmenn eller Stordalen, men valgte folk så langt nede på rangstigen du kan komme. Du vet de «skyggene» i korridorene du knapt ofrer et blikk. Kronprinsen dem og løftet dem, og lærte oss dermed noe viktig: Se oftere nedover enn oppover!

Jeg er faktisk også littegrann stolt av statslederne våre. Jeg har ganske ofte vært uenige med dem i mye. Og i starten av pandemien mumlet de mest i munnen på hverandre. Men så staket noen ut en kurs, kvistet løype og sa «fremad marsj!» Og det var akkurat det vi trengte å høre.

Det er vel og bra at Stortinget har åpnet lommeboka på vidt gap for dem som trenger det. Men enda finere: politikere – på tvers av fløyer ­– har begynt å snakke sammen! De har vist at de ikke trenger å krangle, at de kan stå sammen i kampen, og til og med snakke pent til hverandre. Dét kaller jeg ekstrem forandring!

DE JEG er aller mest stolt av, er jentene mine. De studerer hjemmefra, og jobber seg pliktskyldig gjennom pensum og eksamener. Den yngste er russ av året. Ikke er hun ute blant venner, drikker omtrent ikke vin eller «Små sure» – men tror du hun klager?

Jeg tror mange familier ønsker noe ekstra for hverandre nå om dagen: med fine meldinger, rusleturer og quiz med videolink og Kahoot.

Ingen i verden vet hvordan det hele vil gå. Heller ikke vi i Norge. Men en ting er sikkert: I en tid som er preget av polarisering og hets, har det plutselig skjedd noe overraskende og fint. Vi har vist at vi kan. Vi kan trekke i samme retning. Vi kan snakke pent om hverandre, ja, vi kan jobbe for andre enn oss selv.

OG NÅR vi en gang skal feire 17. mai igjen – en gang langt uti oktober eller noe sånt – så skal jeg heise et lite flagg for landet mitt, og rope hurra for EKTE, norske verdier: Samhold på tross av at vi er forskjellige – og omsorg for hverandre.

Hipp, hipp, heisann!


Facebook: Sterke streker – @Torgeir W. Skancke. Instagram: @fri_fant. YouTube: Fri fant.

28 Comments

 • comment-avatar
  Veronica 13. april 2020 (10:05)

  Så flott skrevet og jeg er helt einige med deg- Norges befolkning har stått sammen sveiset enda en gang. Frå det største til det minste vi har go grunn til å være stolt av ledere og vært selv. Lå oss kjempe sammen til vi er igjennom denne «untaks tilstand»
  Takk for oppmuntring.

  • comment-avatar
   Torgeir Skancke 14. april 2020 (09:33)

   Tusen takk for hyggelig kommentar!
   Vennlig hilsen Torgeir

 • comment-avatar
  Kate Sølvi Kristiansen 13. april 2020 (10:49)

  Hurra for deg, Torgeir W. Skancke!
  Hurra for landet vårt og våre dyktige
  politikere som her har sveiset oss sammen! Hurra for oss!

  • comment-avatar
   Torgeir Skancke 14. april 2020 (09:34)

   He-he, så hyggelig at du likte det jeg skrev.

   Vennlig hilsen
   Torgeir

 • comment-avatar
  Merete Mikkelsen 13. april 2020 (11:14)

  Så bra skrevet! LIKER!
  Vi liker når det mye rosende ord flyvende omkring 😁
  Får kanskje ta med at grådigheten og obermodigheten har fått seg et skudd for baugen – ikke dumt det heller!😊

 • comment-avatar
  Lise Østli 13. april 2020 (12:55)

  Så sant og vi trengte å bli påminnet dette … vi visste det innerst inne men så deilig å få det skikkelig frem .. TAKK TIL DEG !!! ❤️🌺 jeg også… heia NORGE 🇳🇴

  • comment-avatar
   Torgeir Skancke 14. april 2020 (09:37)

   Ja – det har vært mye fokus på at noen ikke følger reglene. Det er sikkert en og annen på hytta – men fikk lyst til å trekke fram at de aller fleste er med og bidrar.

   Takk til deg også, hilsen Torgeir

 • comment-avatar
  TT 13. april 2020 (13:55)

  Veldig eining i det du skriv 🙂

  (Så ynskjer eg at vi sluttar å bruke omgrepet «nedover» når vi snakkar om reinhald og andre livsviktige jobbar. Vi skal sjå rundt oss!)

  • comment-avatar
   Torgeir Skancke 14. april 2020 (09:40)

   Og jeg er veldig enig med deg! Det burde ikke være «nedover» eller «oppover», men dessverre er det slik det ofte fungerer i praksis. Jeg tror vi skal være så ærlige at de fleste av oss til en viss grad betrakter andre med et forutinntatt blikk – bevisst og ubevisst. Men dette kan kanskje være med på å skape en endring?

   Vennlig hilsen
   Torgeir

 • comment-avatar
  Berit Maurstad 13. april 2020 (13:55)

  Så flott skrevet og så positivt vinklet! Vi trenger litt av det positive midt oppe i all usikkerheten om fremtiden, ikke bare med coronaen, men også med økonomien som kan berøre oss alle på en eller annen måte! Jeg heier med deg: Heia Norge og samholdet!

 • comment-avatar
  Kjell O.Skavdal 14. april 2020 (09:31)

  Dette var flott skrevet, Torgeir! Du har sansen for å få frem det essensielle, gjerne satt på spissen for at vi kan forstå! Takk!

 • comment-avatar
  Per Moen 14. april 2020 (12:02)

  Nederst på rangstigen😥Du burde skamme deg😥

  • comment-avatar
   Torgeir Skancke 14. april 2020 (12:56)

   Vel – her føler jeg nok at du leser teksten som «fanden leser Bibelen». Jeg mener selvfølgelig det helt motsatte. Samfunnet fungerer slik – i sin kollektive bevissthet – at det rangerer yrker og status, dessverre! Det er ingen tvil om at de fleste – mange flere enn dem som vil innrømme det – «logrer» rundt mennesker og yrker med høy status og lønn. Disse menneskene blir sett, intervjuet i media, har enorme følgerskarer på sosiale medier osv. Kun et eksempel, personen jeg nevnte i teksten, har 221 000 følgere på Instagram. Uten å ta stilling til ham som person, verken positivt eller negativt, er mitt spørsmål: hvorfor oppfører vi oss slik? Og som motsats: Hvorfor er det slik at 90 prosent av dem som går forbi rumenske tiggere på gata kikker en annen vei? Greier vi å se det enkelte menneske for hva det er, uten å dømme det som del av en gruppe? Jeg tror ikke det, selv om de aller fleste av oss gjerne vil framstille oss som tolerante. Dessverre er det slik at «rangstigen» lever i beste velgående også her i landet, selv om vi ikke har noe «kastesystem». Om du er uenig i dette, så er det selvfølgelig helt greit. Men jeg tolker deg slik at vi antakelig er ganske så enige.

   Vennlig hilsen
   Torgeir

 • comment-avatar
  Arne R 14. april 2020 (17:16)

  Gode ord! Poenget ditt om fokus på 95% er veldig viktig. De fleste av oss nordmenn er nok i den «vanlige»hverdagen altfor opptatt av de siste 5% og leter etter « misnøye å sole oss i her» fremfor å begeistre og gi ros for de 95% som er bra.

  • comment-avatar
   Torgeir Skancke 16. april 2020 (22:46)

   Ja – jeg tror du har veldig rett i det!

   Vennlig hilsen
   Torgeir

 • comment-avatar
  Solveig 15. april 2020 (08:59)

  Takk! Nydelig skrevet 🙂

 • comment-avatar
  Inger Fevang 15. april 2020 (20:43)

  Fint at du løfter frem vakre og viktige ting som skjer i oss og med oss som samfunn nå. Deler dine refleksjoner og stolthet. Godt skrevet!

 • comment-avatar
  Anne Karin Wangsvik 16. april 2020 (09:57)

  Veldig fine refleksjoner! Viktig å ta på riktige briller og se stort på situasjonen Norge og hele verden er i nå. Vi må tenke på at dette en dag er over. Det gjør vi lettere med å ha fokus på det som tross alt er bra, og hjelpe hverandre med å holde håpet oppe! TAKK Torgeir Skancke!Takk Norge! 🇳🇴😍

 • comment-avatar
  Jenny Wolther 16. april 2020 (16:29)

  Hei! Du fikk sagt alt det jeg vil si men uten å ha formuleringsevne til å få det gjort!! Er så-å enig! Tusen takk!!

 • comment-avatar
  Sessa Sparre 18. april 2020 (12:08)

  Det gjorde godt å lese en så positiv kronikk. Jeg skjønner jeg må slutte å lese kommentarfeltene på VG og Facebook, for der er det bare kjefting og klaging og nedrakking til alle sider, konspirasjonsteorier og innvandrerhat. Det er mulig det er denne lille 5% er de som gjør så overveldende mye av seg, men de 5% er sååå demotiverende og får meg til å miste trua på menneskene. Da er det deilig med en som skjærer gjennom mørket med en gnistrende solstråle og jager alle disse «onde åndene» bort – i hvertfall for en stund 🙂 Takk skal du ha!

 • comment-avatar
  Toruf Eriksen 18. april 2020 (13:23)

  Vi går en vei vi aldri har gått før.
  Jeg er så enig med deg i at våre ledere har vært gode og tydelige. Og opposisjonen har jobbet godt med regjeringen.

  Vi kan når vi vil, og dette er beviset på det.

  Hva som er rett medisin og hva som skal til på lengre sikt vet vi ikke ennå. Læring om viruset blir til mens vi går.

  Men det er fint å lese det du skriver, og jeg og mange med meg kjenner oss igjen.

  Har jo sett Frode Nakstad på tv som med sin store ro og ærlige fremtreden har roet en hel befolkning. For en kommunikator.

  Dine streker gjør tidvis vondt å lese, og andre ganger svært godt.

  Du skriver godt Torgeir, og en samfunnsdebattant jeg leser fast.

  Du klarer å formidle ting på en annerledes måte. Fortsett med det 😀