JA – vi trenger hverandre!

Forskning viser at vi blir lykkeligere av å hjelpe andre.

Å «finne lykken» er også avhengig av forholdet til menneskene rundt oss. Ingen av oss er alene i verden.

HVORDAN ”finne lykken” har engasjert mennesket til alle tider. Men hva er egentlig det gode liv? Det finnes det mange definisjoner på. De siste 20 årene, etter at såkalt positiv psykologi kom «på moten», er det gjort mye forskning på området. Psykologen Martin Seligman har definert det gode liv i tre punkter, med stigende viktighet:

  1. Det behagelige liv. Ferien, varmen, nytelsen – hvem ønsker ikke det?
  2. Det engasjerte liv. Seligman rangerer dette andre punktet høyere enn det første. Mest av alt mener han imidlertid at det gode liv kan defineres som:
  3. Det meningsfulle liv. Fordi: Det engasjerte livet like gjerne kretser rundt din egen navle. Mening derimot, oppstår i møtet med en sak som er større en deg selv. Det gode liv handler altså ikke bare om meg og mitt, men om mitt forhold til menneskene og verden rundt meg; om relasjoner.

Overdrevent fokus
Mennesket kan i stor grad påvirke sin egen lykkefølelse. Det er det gjort mye forskning på, eksempelvis av den kjente lykkeforskeren Sonja Lyubomirsky. Hun sier at opptil 40 prosent av menneskets lykkefølelse er påvirkbar, gjennom våre tenkesett, holdninger og handlinger. Spørsmålet er om ikke dette har fått et overdrevent fokus innen ”selvhjelpsbransjen” de siste åra. Lyubomirsky har nemlig også laget en oppsummering av hva som kjennetegner de lykkeligste menneskene:

  • De bruker mye tid på venner og familie, og passer på å pleie disse relasjonene.
  • De utvises takknemlighet for det de har.
  • De er ofte de første til å tilby hjelp til kollegaer og forbipasserende.
  • De er optimistiske når de tenker på fremtiden.
  • De gjør fysisk aktivitet til en ukentlig og noen ganger daglig vane.
  • De er stekt knyttet til et livslangt mål.
  • De smaker på livets gleder og forsøker å leve i nået.

Hva handler de øverste punktene om? Relasjoner. Det hjelper å hjelpe. Ikke bare dem som blir hjulpet, men også en selv! Mange undersøkelser viser at nettopp det å gi, hjelpe eller engasjere seg for andre, utløser positive følelser. Så handler kanskje ikke bare lykken om at vi skal bestige hver vår topp i Himalaya?

RIksen_Rullestol_Hender

Hender som holder
Mitt forrige blogginnlegg var et spark i bokhandlenes selvhjelpshyller. Jeg mente at vi ikke bare må være ”vår egen lykkes smed”. At når noen blir rammet av en liten katastrofe, må vi ta vare på de som rammes. Det er ikke slik at ulykke og sykdom bare sitter i hodet hos hver enkelt. For når alt kommer til alt trenger vi hverandre. Vi trenger øyner som ser og hender som holder.

For noen må verden rase sammen før de finner denne innsikten. Da kan det hende at de ikke lenger føler seg som noen ”verdensmester”; at det ikke lenger er nok å bare ”gønne på”.

For det kommer en tid i alles liv da du trenger trøst og støtte. Da du kanskje er helt avhengig av at noen tar handa di – og holder den hardt.

***

Les mer:
Jakten på lykken, forskning.no 24.1 2008
13 Things That Will Make You Much Happier, The Huffington post, 24.04.16

BOK: I oktober 2016 kommer boka I MIKKELS LYS, på Pax forlag. Der tar jeg mange av de vanskelige samtalene. Fram til det kan du følge denne bloggen, i ord og bilder av pappa Torgeir W. Skancke. Sjekk Facebook-siden: IMikkelslys, og Instagram: @torgeirwskancke.

Omslag_IMikkelslys_2

Blogglistenhits

1 Comment

  • comment-avatar
    Kjell O.S. 26. august 2016 (23:13)

    Ja, bare prøv, hold en hånd hos en som trenger det – lenge!